Naturen har allerede satt farge på maten vår, men noen ganger er den ikke helt nok til å gi utrykket vi leter etter. Så vi tyr til sterkere farger som vi drypper, elter og drysser på kaker, mousser og glasur. Vi mennesker har en innebygd tendens til å gå for de mest fargerike blant annet salater og gummibamser, ettersom fargene virker tiltrekkende.
Med Dr. Oetkers gelébaserte farger, også kalt Concentrated Colours, er fargestoffet oppløst i en sukkerholdig gelé. De inneholder veldig lite vann og er derfor mer konsentrert, i tillegg til at de er enkle å dosere direkte fra tuben. Geléfarger er spesielt egnet for bakverk slik som fondant, makroner, pisket krem og marengs, siden de ikke påvirker konsistensen på samme måte som veldig sterke konditorfarger. Fargene er varmestabile slik at du enkelt kan bruke dem i bakst. Massér gjerne tuben før bruk for å sikre en jevn farge, og bruk gelén så raskt som mulig etter den er åpnet. Geléfarger fra Dr. Oetker inneholder ingen azofargestoffer.
VISSTE DU AT: 1 tube geléfarge er nok til å farge deigen til ca. 18 muffins. På bildet til høyre kan du se hvor mye farge vi har brukt for å farge smørkrem og deig til 12 muffins.
Amerikanske ”paste colors” blir ofte kalt for konditorfarger. Konditorfarger er i utgangspunktet også geléfarger, men ofte i en tykkere konsistens enn Dr. Oetkers på tube. De er derfor ofte fyllt i en liten skål, hvor man bruker en tannpirker til å dosere fargen. Konditorfarger som er tilgjenglige på det norske markedet, er ofte basert på kunstige fargestoffer og inneholder ofte godkjente azofargestoffer. Selv om azofargerne er godkjent til bruk i Norge, er de generelt lite brukt i matvarer de siste årene, da de merkes med setningen ”kan ha en negativ innvirkning på barns aktivitet og konsentrasjonsevne”. Hvis du bruker konditorfarger, bør du være oppmerksom på å ikke servere dem til barn du ikke har en nær relasjon til, ettersom du ikke vet hvordan de reagerer på ulike fargestoffer.
Mange av Dr. Oetkers gelé- og konditorfarger er både vegetariske og veganske. De veganske fargene er: gul, oransje, blå, grønn og svart Concentrated Colours, og blå og grønn konditorfarger. Rød, lilla og rosa inneholder alle fargestoffet karmin som ikke er vegansk.
Visste du at Dr. Oetker Concentrated Colours er spesielt egnet til å blande med for å lage dine egne farger? Nedenfor er en oversikt som viser hvor mye av den enkelte farge du kan bruke for å farge en vanlig hvit glasur. Fargene er doseret til en porsjon på 100 g glasur, blandet med 15 g (ml) vann (en spiseske).
Man kan fint bruke Dr. Oetker Concentrated Colours eller konditorfarger for å støtte oppunder fargen på hjemmelagde kakemousser og frostings. Dette ettersom en mousse med for eksempel jordbær eller passionsfrukt, lett kan se litt blek i fargen uten ekstra fargetilsetting. I tillegg kan man oppleve en forskjell på hvilket fargeresultat man oppnår, basert på hva man blander fargen inn i. Hvis det er mye luft i det du farger slik som marengs, vil det være vanskligere å få en veldig mørk farge. Hvis det du farger er gulaktig som f.eks. smørkrem, vil du oppleve at det påvirker resultatet. Nedenfor ser du hvordan den blå fargen med samme dosering blir mer grønnaktig eller turkis avhengig av hva den blandes i. På eksemplet er det brukt 30 dråper til 30 g krem.
Lag en fantastisk Petal Cake! Vi har brukt Dr. Oetker Blue Concentrated Colour.
Kaker
På samme måte som farger får forskjellig utrykk alt ettersom hvilken krem de blandes i, så er det samme gjeldende når man farger deig til kaker og gjærdeig. Jo mer farge det er i deigen fra før av, jo vanskligere er det å få en ren farge. Et godt råd er å lage en deig basert på eggehvite, i stedet for hele egg.
Marengs kan lett farges med Concentrated Colours. Lyse farger oppnås ved å farge inn marengsen ved å bruke litt farge direkte i den piskede marengsmasse og rør fargen godt inn i marengsen. Man kan også bruke litt Concentrated Colour på innsiden av sprøyteposen (like over tuppen) og mose sprøyteposen sammen, sllik at fargen dekker innsiden av posen. Legg deretter enten hvit eller farget marengs i sprøyteposen. På denne måten får man striper på den ferdige marengsen som er sterkere i fargen. Concentrated Orange Colour er ikke egnet å bruke til å fargelegge marengs, da den oransje fargen inneholder naturlige fettstoffer som påvirker marengens konsistens.
Kaker
Bak med barn
Alle Dr. Oetkers farger kan brukes til å farge marsipan og sukkerfondant. Hvis massen blir for fuktig kan man blande inn litt melis for å trekke inn ekstra væske.
Fargestoffer er generelt delt inn i to kategorier: naturlige og syntetiske. Den første består delvis av farger som kommer fra naturlige fargestoffer slik som for eksempel plantesaft. Den andre delen består delvis av fargestoffer som er syntetiske, men som er identiske med stoffer som finnes i naturen. Det er viktig å huske på at vi kan utvikle allergier for både naturidentiske og syntetiske fargestoffer. Dette kan skje fordi fargestoffer ofte tilsettes i større mengder i mat enn vi normaltvis utsettes for naturlig.
Azofarger er en gruppe av syntetiske fargestoffer som inneholder en kjemisk gruppe kalt for “azo-gruppe”. Det finnes 10 forskjellige azofargestoffer som er tillat i begrensede mengder i mat innenfor for EU. Azofargestoffene har noen funksjonelle egenskaper som bl.a. stabilitet, som gjør dem særlig egnet til å farge visse matvarer med. Samtidig er azofargestoffer mistenkt for å ha en negativ effekt på barns konsentrasjonsevne. Av denne årsak er alle Dr. Oetkers produkter, inklusivt Konditorfarger og Concentrated Colours, fri for azofargestoffer.