Dyrking av vaniljeplanter krever mye tålmodighet. Svært få arter av bier pollinerer plantene som vokser i naturen. På vaniljeplantasjer pollinerer "matchmakere" plantene for hånd slik at de dyrkede vinrankene kan dyrke frukt. Visste du at blomstene på vaniljeorkidéer bare blomstrer hvert 2-3 år, og de gulgrønne blomstene åpner kun i noen få timer?
Dyrking av vaniljeplanter krever mye tålmodighet. Svært få arter av bier pollinerer plantene som vokser i naturen. På vaniljeplantasjer pollinerer "matchmakere" plantene for hånd, slik at de kan dyrke frukt. Visste du at blomstene på vaniljeorkidéer bare blomstrer hvert 2-3 år og at de gulgrønne blomstene åpnes kun i noen få timer?
Når de har blitt pollinert, vises grønne frukter i form av en bønne - vaniljestangene - rundt ni måneder senere. Når de høstes, har bønnene en nøytral aroma og smak.
Vasking
Det første trinnet i denne prosessen er å vaske grønne bønner i varmt vann ved en temperatur på 60–70°C i 3 minutter. Den høye temperaturen gjør belgene fleksible og avslutter vekstprosessen.
Gjæring
Rett etter dette er belgene pakket i varme ulltepper. I løpet av 48 timer blir de brune i fargen og utvikler en subtil søt aroma.
Tørking
Vaniljestangene plasseres deretter på matter eller tepper, og tørkes deretter i solen i 2-3 timer om dagen i rundt 6 uker. Solen må imidlertid ikke være for intens. For at tørkeprosessen skal lykkes, pakkes belgene inn i tepper om natten. Vaniljestangene mister opptil halvparten av vekten i løpet av 6 uker, men beholder sin strålende farge og fantastiske aroma. Etter at belgene er tørket i solen, tørkes de videre i skyggen, spredt utover en luftgjennomtrengelig overflate (rist). Deretter sorteres belgene etter kvalitet og lengde, og pakkes sammen.
Utvikling av smaken
Vaniljestangene lagres i ytterligere to måneder i trekasser innpakket i vokset pergament. Det er i løpet av denne tiden de utvikler sin fulle vaniljesmak. Frøenes kvalitet sjekkes jevnlig i løpet av denne prosessen. 6 kg høstede grønne bønner produserer til slutt rundt 1 kg aromatiske vaniljestenger. Vanillin som dannes under prosessen er den naturlige viktigste aromatiske forbindelsen og utgjør rundt 1.2% av vaniljestangene. Den består av krystaller, kjent som vaniljefrost, som dannes på overflaten av belgene. I tillegg til vanillinen i små sorte vaniljefrø, inneholder belgene også mange andre aromatiske stoffer.