Visste du at vaniljeekstrakt og vaniljeessens er det samme? Innholdet i de små flaskene du finner i bakeavdelingen, brukes til å sette smak på alle slags retter på kjøkkenet. Men inneholder disse flaskene egentlig ekstrakt av ekte vanilje? Hvilke oppskrifter passer vaniljeekstrakt til? Og kan du lage vaniljeekstrakt selv?
Vaniljeekstrakt er hentet fra vaniljestangen. Fordi det ekstraheres fra selve belgene, inneholder vaniljeekstrakt de naturlige aromatiske komponentene i vanilje - i en svært konsentrert form.
Det beste med vaniljeekstrakt: Den delikate vaniljesmaken gjør den ideell for et bredt utvalg av søte oppskrifter, slik som kaker, kjeks, desserter og spesialkaffe. Vaniljeekstrakt er også egnet for å lage hjemmelaget vaniljeis, samt til å lage syltetøy med en subtil vaniljetone. Ønsker du å lage en salt saus? Tilsett en teskje med vaniljeekstrakt for å spice opp smaken.
Selvom vaniljeekstrakt anses å være allsidig i bakeverden, kan andre vaniljeprodukter brukes i stedet med noen få justeringer. Hvis du vil bruke andre vaniljeprodukter som erstatning for vaniljeekstrakt, må du passe på hvor mye du legger til.
Med noen få unntak tilbyr de fleste produsenter vaniljeekstrakt på alkoholbasis, da alkohol vangligvis brukes til å trekke det ut.
Siden vaniljeekstrakt er en av de mest populære vaniljeproduktene i verden, er det allment tilgjengelig i matbutikker. Du bør oppbevare de små flaskene på et kjølig og mørkt sted.
Hvis du foretrekker ting hjemmelagd, har vi satt sammen enkle instruksjoner om hvordan du lager vaniljeekstrakt selv.
Ingredienser for ca. 50 ml vaniljeekstrakt:
Metode:
Når den er satt i rene flasker, bør ekstrakten holde seg på et kjølig og mørkt sted, slik at den kan vare opptil flere uker. Viktig: bruk alltid rene skjeer når du arbeider med ekstrakten for å forhindre at bakterier komme inn i den.
Kaker
Kaker