Bland mel, innholdet i en pose Surdeig, salt og sukker sammen i en bolle. Tilsett olje og vann og elt deigen godt i en kjøkkenmaskin på lav hastighet i 10-12 minutter til deigen er blank og smidig. Den lange eltetiden er viktig for å aktivere glutenet i melet da dette påvirker strukturen i bakverket. Det er enklest å bruke en kjøkkenmaskin siden deigen skal eltes så lenge, men man kan også prøve en kombinasjon av en håndmikser med deigkrok og håndkraft.
Del deigen i 8 biter og trill de til runde boller. La de heve på et lett meldrysset bord under et fuktet kjøkkenhåndkle i 20 minutter.
Dypp en finger i kaldt vann. Stikk fingeren ned i midten av hver bolle og gjør små sirkelbevegelser inntil bordplaten kjennes. Dypp fingertuppene i kaldt vann, ta opp en bagel og form den med hendene ved å dra lett i den og dreie den rundt så hullet blir større. Hullet skal være ca. 3- 3,5 cm i diameter.
Legg bagelen tilbake på bordet under et fuktig klede mens det lages hull i resten. La de igjen heve i 20 minutter.
Sett stekeovnen på 220 °C over- og undervarme.
Bruk en bred kjele og kok opp vann. Legg bakepapir på to stekeplater.
Legg en bagel forsiktig i det kokende vannet, en om gangen. La den koke i 30 sekunder på hver side. Ta den opp av vannet med en hullsleiv og legg den med undersiden opp på en stekeplate med bakepapir. Dryss på sesamfrø, snu den og dryss også sesamfrø på den andre siden. Fortsett til det er fire bagels på stekeplaten.
Stek bagelsene i ca. 20 minutter i nederste tredjedel av ovnen, en plate om gangen. La de avkjøles på en bakerist.
Steketid: ca. 20 Minutter
Bagelsene kan også drysses med for eksempel revet ost, stekt løk, valmuefrø, soltørkede tomater i små biter eller lages uten dryss.
Skal bagelsene varmes igjen, sett de inn i en forvarmet ovn på 200 °C i ca. 5 minutter.
De kan fryses i 3 måneder.
OPPSKRIFTER
Boller og brød
Boller og brød