Bland mel, innholdet av en pose Surdeig og salt sammen. Tilsett vann og olivenolje og elt deigen godt i 8-10 minutter i en kjøkkenmaskin til den er blank og smidig. Deigen skal fortsatt være bløt og klissete når den er ferdig så ikke tilsett mer mel. La deigen heve tildekket i bollen i ca. 1 time, til den har nådd dobbelt størrelse.
Den lange eltetiden er viktig for å aktivere glutenet i melet, dette påvirker brødets struktur. Det er enklest å elte deigen i en kjøkkenmaskin når den skal eltes så lenge. Alternativt så kan man prøve å elte deigen i en kombinasjon av en håndmikser med deigkrok og håndkraft med en sleiv.
Legg bakepapir på en stekeplate og skrap deigen ut på bakepapiret. Fukt hendene med kaldt vann og trekk deigen utover til den har en tykkelse på ca. 2 cm. Pass på å ikke trykke for mye på deigen så luftboblene går ut. Dekk til deigen og la den heve i ytterligere ca. 45 minutter.
Sett stekeovnen på 220 °C over- og undervarme det siste kvarteret av hevetiden.
Mens focacciaen hever forberedes blomsterpynten. Skyll grønnsakene, skjær av rotdelen på vårløken og del de i to på langs. De grønne tuppene kan klippes til spisse ender om det ønskers.
Skrell rødløken og del den i to. Skjær tynne skiver av rødløken, pass på så den henger sammen i bunn. Bruk en skarp kniv eller et juliennejern.
Skjær paprikaen i tynne strimler, del cherrytomatene i to og la væsken renne av olivenene.
Drypp olivenolje utover den ferdighevede deigen. Pynt deretter med grønnsakene. Start med å legge på vårløken som blomsterstengler, rødløk og paprika som blomsterhoder, og deretter resten som ekstra pynt. Dryss hele brødet med rosmarin og flaksalt.
Stek blomsterfocacciaen i ca. 25 minutter i nederste tredjedel av ovnen. Brødet skal være gyllent med en tynn og sprø skorpe.
Steketid: ca. 25 Minutter
Hvis du ikke har en kjøkkenmaskin, kan deigen eltes med en håndmikser med deigkrok, det kan bli litt utfordrende da deigen er klissete og kan krype oppover deigkrokene.
Om du hellere vil ha et firkantet brød kan focacciaen også stekes i en langpanne på ca. 25x35 cm.
Blomsterfocacciaen er kan fryses i 3 måneder. Lun evt. det opptinte brødet i ovnen så skorpen blir sprø igjen.
OPPSKRIFTER
Boller og brød
Boller og brød
Boller og brød