Bland sammen innholdet av en pose Surdeig, mel, kardemomme og sukker. Tilsett lunken melk. Elt deigen i en kjøkkenmaskin med deigkrok i 5 minutter. Tilsett salt og romtemperert smør og elt ytterligere i ca. 5 minutter til deigen er myk og smidig.
Dekk bollen med plastfolie og la deigen heve i romtemperatur i ca. 1 time.
Vend de frosne blåbærene i potetmel, gjør dette rett før deigen kjevles ut.
Del deigen i to like store biter og kjevle ut begge delene på et meldrysset bord til en størrelse på ca. 50 x 35 cm.
Fordel vaniljekremen likt på begge deigbitene og smør det jevnt utover. Dryss over de frosne blåbærene. Rull sammen deigbitene til to pølser. Del opp hver pølse i 10 biter, totalt skal det bli 20 biter.
Legg bollene på høykant to stekebrett med bakepapir. Snittflaten skal sees fra to sider (omvendt av hvordan man plasserer kanelsvinger). Ta en sleiv med langt skaft og press med skaftet ned på midten av bolle slik at skjæreflatene trykkes ut til hver side.
Dekk bollene med plastfolie og la de etterheve i ca. 30 minutter. Sett stekeovnen på 210 °C varmluft det siste kvarteret av hevetiden.
Pensle bollene med sammenpisket egg og dryss med perlesukker. Stek bollene i ca. 15-20 minutter, eller til de er lysebrune og gjennomstekte.
OPPSKRIFTER
Boller og brød
Boller og brød
Boller og brød