Bland mel, innholdet av en pose Surdeig, havregryn, chiafrø, valmuefrø, sesamfrø, solsikkekjerner, salt og sukker sammen. Tilsett olje og vann og elt deigen godt på lav hastighet i ca. 10 minutter i en kjøkkenmaskin, inntil deigen er blank og smidig. Deigen skal være bløt og klissete, så ikke elt inn mer mel. Den lange eltetiden er viktig for å aktivere glutenet i melet, dette påvirker brødets struktur. Det er enklest å elte deigen i en kjøkkenmaskin når den skal eltes så lenge. Alternativt kan man prøve å elte deigen i en kombinasjon av en håndmikser med deigkrok og håndkraft.
La deigen heve tildekket i bollen i ca. 1 time, til den har nådd dobbelt størrelse.
Smør en brødform (3 liter) med litt smør og dryss bunnen med solsikkefrø.
Skrap ut deigen på et lett meldrysset bord og fold deigen inn over seg selv fra alle sider. Form deigen som et avlangt brød. Legg brødet i formen og trykk det ut mot endene. Fukt overflaten med litt vann, dryss over havregryn og trykk de godt fast. Klipp et par dype snitt i deigen med en kjøkkensaks. Dekk til formen og la brødet heve i 1 time.
Sett stekeovnen på 190 °C over- og undervarme det siste kvarteret av hevetiden.
Stek brødet i 30 minutter i nederste tredjedel av ovnen. Ta brødet ut av formen og stek det i ytterligere 5-10 minutter.
La brødet avkjøles på en bakerist.
Steketid: 35 - 40 Minutter
Har du ikke alle typer frø eller kjerner? Bruk det du har, frøene kan erstattes om hverandre. Linfrø kan også brukes.
Brødet kan fryses i inntil 3 måneder.
OPPSKRIFTER
Boller og brød
Boller og brød
Boller og brød