Fjern skallet fra kardemommefrøene, det skal brukes 8 g frø uten skall. Knus kardemommefrøene med sukker i en morter, minihakker eller krydderkvern.
Bland mel, Dr. Oetker Surdeig, 1 ts. av kardemommesukkeret, salt og sukker sammen. Tilsett lunken melk, egg og mykt smør, og elt deigen på lav hastighet i ca. 12 minutter i en kjøkkenmaskin til deigen er blank og smidig. Den lange eltetiden er viktig for å aktivere glutenet i melet, dette påvirker bakeverkets struktur. Det er er enklest å elte deigen i kjøkkenmaskin når den skal eltes så lenge. Alternativt kan man prøve å elte deigen i en kombinasjon av en håndmikser med deigkrok og håndkraft.
Dekk til deigen og la den heve i ca. 1 time til dobbelt størrelse.
Rør mykt smør, sukker, resten av kardemommesukkeret og mel sammen til en jevn masse.
Kjevle ut deigen på et lett meldrysset bord til en rektangel på ca. 32x45 cm. Fordel fyllet utover deigen, helt ut til kanten. Fold ⅓ av deigen innover midten. Gjenta med den andre siden, slik at deigen ligger i tre lag. Kjevle deigen lett med en kjevle til den den måler ca. 32x20 cm.
Skjær deigen i 16 strimler med en bredde på ca. 2 cm. Rull en deigstrimmel rundt peke- og langfingeren, samtidig som den også tvinnes litt. Avslutt ved å legge strimmelen over knuten og stikk enden opp av det lille hullet nedenifra.
Legg de 16 kardemommesnurrene med litt avstand på en stekeplate med bakepapir. Dekk de til med et tørt kjøkkenhåndkle og la de heve et lunt sted i ca. 1 time.
Sett stekeovnen på 210 °C over- og undervarme det siste kvarteret av hevetiden.
Pensle de ferdighevede snurrene med sammenpisket egg.
Stek kardemommesnurrene i ca. 20 minutter i nederste tredjedel av ovnen.
Steketid: ca. 20 Minutter
Mens snurrene stekes, kokes vann og sukker opp i en liten kjele til sukkeret har smeltet. Så snart snurrene kommer ut av ovnen pensles de med sukkerlaken og drysses med perlesukker.
Hvis du ikke har perlesukker kan du bruke litt morsomt strøssel i stedet.
Kardemomme som allerede er malt kan brukes i stedet for hel kardemomme, men husk at ferdig malt kardemomme smaker mindre så man trenger litt mer.
OPPSKRIFTER
Boller og brød
Boller og brød
Boller og brød