Løs opp gjæren i den lunkne melken. Tilsett sukker, egg og smeltet smør og rør det sammen. Tilsett litt etter litt mel, kardemomme og salt, hold litt av melet tilbake og tilsett det kun om det er nødvendig. Deigen skal eltes i 10 minutter, bruk gjerne en kjøkkenmaskin med deigkrok.
La deigen hvile i 10 minutter og ha den så i en bolle smurt med litt olje. Legg et fuktig kjøkkenhåndkle over bollen og la deigen heve i 2 timer.
Strø litt mel på benken. Kjevle ut deigen til ca 1 cm tykkelse. Stikk ut donuts enten med en donututstikker eller med en stor, rund utstikker (Ø 8 cm) og en liten utstikker (Ø 4 cm).
Ha donutsene på en stekeplate med bakepapir, dekk de til med et fuktig kjøkkenhåndkle og la de heve i 1 time.
Spar gjerne på midten og friter de og, de blir små kuler som også smaker godt.
Ha oljen i en kjele, varm den opp til 180 ºC og kok et par donuts av gangen. Det er viktig å ikke koke for mange på en gang da oljen blir for kald og donutsene vil trekke for mye olje innen de er ferdige. Prøv å holde temperatur konstant på 180 °C.
Kok donutsene et par minutter på hver side eller til de er gyldenbrune. Ta opp donutsene med en hullsleiv og legg de på kjøkkenpapir slik at det kan trekke til seg litt av oljen. La de bli helt avkjølte på en bakerist.
Ha alltid et lokk i nærheten ved bruk av varm olje slik at om det skulle begynne å brenne så kan man kvele flammen. Bruk aldri vann på brann i olje da det eksploderer.
Bland melis og vann i en bolle, ta i litt og litt vann til ønsket konsistens er nådd. Glasuren skal ikke være for tynn. La den heller være litt for tykk inntil konditorfargen er tilsatt.
Fordel glasuren i to boller og farg den ene med blå konditorfarge. Den andre forblir ufarget. Dypp donutsene i glasur og dryss på Ocean Mix. Dekorer gjerne med friske syrinblomster om det er tilgjengelig. Glasurene kan også legges på i striper.
Prøv andre farger i glasuren og gjerne andre typer strøssel. Ta med barna og la de dekorere sine egen donuts.
OPPSKRIFTER
Småkaker og cookies
Småkaker og cookies
Småkaker og cookies