OBS! Fondantdekorasjonene bør tørke i minst 24 timer før kaken dekoreres, derfor bør de lages senest dagen før.
Til oppskriften brukes det totalt 1 kg sukkerfondant.
Nese:
Ta av 150 gram fondant og kna inn Cream Fix. Farg så halvparten med oransje konditorfarge og form den til snømannens nese (ca 3 cm lang).
Armer:
Kna inn bakekakao i den andre halvparten så den blir brun og form armene til snømannen som pinner (ca. 13 cm lange). Sett grillpinnene forsiktig inn i bunnen av begge armene.
Hatt:
Kna inn bakekakao i 200 gram fondant for å lage en mørk base. Tilsett så svart konditorfarge. Bakekakaoen hjelper med å både gjøre fondanten mørk og mindre klissete av konditorfargen. Tilsett konditorfarge til ønsket farge er nådd. Blir fondanten for myk, la den hvile en time før bruk. Det kan være lurt å bruke hansker når man farger fondanten for å unngå misfargede hender.
Kjevle den mørke fondanten ut til en tykkelse på 5 mm og skjær ut en sirkel som skal være bunnen av snømannens hatt (ca. 10 cm i diameter).
Skjær en lang strimmel på ca 66x5 cm ut av resten av fondanten. Rull strimmelen sammen til en sylinder, jevn den ut slik at den får form som en hatt. Plasser den på hattebunnen, bruk litt vann slik at den limer seg fast.
Øyne og munn:
Trill kuler til snømannens øyne og munn med resten av den mørke fondanten. La øynene være litt større enn kulene til munnen.
La alle delene tørke i romtemperatur i minimum 24 timer.
Sett stekeovnen på 180 °C over- og undervarme.
Skrell eplene og del de i terninger på ca 1x1 cm. Ha hasselnøttene i en minihakker og blend de fint.
Pisk smør, sukker og salt sammen med en håndmikser til blandingen er lett og luftig. Tilsett ett og ett egg av gangen, og pisk godt mellom hver egg.
Bland sammen mel, maisstivelse, malte hasselnøtter, bakepulver og kanel. Tilsett så vekselvis melblandingen og eplejuice i den piskede smørblandingen. Pisk med en håndmikser til deigen er jevn og glatt.
Smør to springformer (Ø 16 cm) og ha bakepapir i bunnen før deigen fordeles i de to formene. Eventuelt kle hele formen med bakepapir. Stek kakene midt i ovnen i ca. 40 minutter. Test med en bakepinne om de er ferdige.
La kakene avkjøles helt i springformene. Ta de så ut av formene, fjern bakepapir og del begge bunnene i to slik at det blir fire like tykke kakebunner.
Skrell eplene og riv de fint. Bruk tørkepapir til å presse ut litt av saften av de revne eplene. Sett eplene til side.
Rør sammen melis, kanel, Cream Fix og vaniljesukker.
Pisk mascarponen til den er jevn uten klumper og tilsett fløten litt av gangen. Så snart blandingen begynner å stivne tilsettes melisblandingen langsomt. Pisk til kremen er stiv. Tilsett de revne eplene og vend de forsiktig inn i kremen så de blir godt fordelt.
Legg en kakebunn på et serveringsfat og fordel 1/3 av fyllet over kaken (kaken kan med fordel monteres med en kakering eller ringen av en springform). Legg på en kakebunn til, gjenta med 1/3 del av fyllet og gjenta. Til slutt legges den fjerde kakebunnen på toppen. Sett kaken kjølig.
Pisk romtemperert smør, melis, og vaniljeekstrakt sammen med en håndmikser til blandingen blir lett og luftig. Fordel et lag smørkrem jevnt utover hele kaken med en spatula eller palettkniv, og sett så kaken i kjøleskap så smørkremen kan sette seg.
Dryss benkeplaten med maisstivelse og kjevle ut den hvite fondanten til en tynn leiv. Den må være litt større en kaken (diameter + 2x høyde + litt til). Løft leiven forsiktig opp, legg den gjerne på en kjevle eller bakepinne.
Legg fondanten forsiktig over kaken og glatt ut fondanten med en smoother for å få en jevn kake. Begynn på toppen.
Skjær så av fondanten som er til overs og legg den til side, den skal brukes til skjerfet.
Ta frem de tørkede øynene, nesen, munnen og hatten. Bruk litt vann og fest de på kaken.
Hattebånd og skjerf
Farg resten av den hvite fondanten lyseblå med konditorfarge. Ta av en bit, form den til en pølse og kjevle den så ut til den er 2 mm tykk. Skjær ut et smalt bånd på 22 x 1 cm. Dette er det blå hattebåndet. Fest det på hatten med litt vann.
Kjevle ut resten av den lyseblå fondanten til et langt bånd med en tykkelse på 3 mm, og skjær ut skjerfet (80 x 5 cm).
Plasser den lange stripen rundt bunnen av kaken. Dander gjerne skjerfet litt ujevnt rundt. Lag noen snitt på 3 cm i hver ende som frynser, la det være noen millimeter mellom hvert snitt.
Til slutt stikkes armene til snømannen forsiktig inn på hver side av kaken.
Er fondanten for fuktig kan man kna inn litt maisstivelse eller melis.
Ønsker du å lage kaken i en større form så går det fint å bruke en springform ø 18 cm. Kaken blir da litt lavere, og det kan hende at steketiden må justeres litt.
OPPSKRIFTER
Kaker
Kaker
Kaker