Ha hvetemel, innholdet fra en pose Surdeig og vann i en kjøkkenmaskin med deigkrok og elt først ved lav hastighet og deretter ved høy hastighet i 4-5 minutter, alternativt kan deigen eltes med en håndmikser med deigkrok. Tilsett flaksalt og elt i ytterligere 2-4 minutter til deigen slår mot sidene av bollen (om du bruker en kjøkkenmaskin). Deigen skal være veldig bløt. Den lange eltetiden er viktig for å aktivere glutenet i melet, dette påvirker strukturen i rundstykkene.
Smør en bolle med olje, ha i deigen, legg over plastfolie og la den heve i romtemperatur i ca. 2 timer.
Plasser et stekebrett/bakestål i midten av stekeovnen og en langpanne i bunden av ovnen. Sett ovnen på 250 °C varmluft, la ovnen varme opp i ca. 45 minutter før rundstykkene stekes.
Hell deigen ut på et meldrysset bord. Bearbeid deigen lett ved å brette sidene inn over deigen. Del deigen i 12 rundstykker, bruke en deigkutter eller kniv. Legg rundstykkene på et stekebrett med bakepapir - her kan deigkutteren være til hjelp med å flytte de.
Dra bakepapiret med rundstykkene over på den varme stekeplaten i ovnen. Hell straks kokende vann i langpannen i bunnen av ovnen og lukk døren slik at dampen holder seg i ovnen. Skru ned varmen til 220 °C
Stek først i 8 minutter, ta ut langpannen med vann og stek rundstykkene videre i 7-8 minutter til de er gjennomstekte. Bank lett på undersiden av rundstykkene, høres de hule ut er de ferdige.
Steketid: ca. 15 - 16 Minutter
I stedet for å drysse bordet med mel, kan det drysses med for eksempel havregryn, solsikkekjerner, valmuefrø, sesamfrø eller lignende. På denne måten kan det bli litt variasjon.
Hvis du ønsker en seigere skorpe og flere luftbobler, så prøv å bytte 150 g av hvetemelet med Manitoba hvetemel.
Rundstykkene er også perfekte til matpakken.
OPPSKRIFTER
Boller og brød
Boller og brød
Boller og brød