Smuldre gjæren i en skål. Smelt smøret i en kjele og tilsett melken. Varm det opp til det er fingervarmt, ta kjelen av varmen og tilsett gjæren. Rør rundt til det er oppløst. Hell det så i en bakebolle og tilsett sukker, salt, kardemomme og vaniljesukker. Tilsett litt og litt mel til deigen blir smidig. La den heve under et håndkle på et lunt sted i ca. 50 minutter.
Bland sammen smør, sukker, vaniljesukker og kardemomme og la det stå fremme på kjøkkenbenken. Rør gjerne litt i den ferdige vaniljekremen så den får en jevn konsistens.
Strø benken med mel og ta ut deigen. Del den i to like deler. Kjevle ut to rektangler, ca 40 x 20 cm, og bre smørblandingen utover begge deigene. Brett deigene på midten og skjær ca. 1 cm brede striper i lengderetningen. Tvinn strimlene og form dem til boller. Legg dem på et brett med bakepapir.
Lag en grop i hver bolle og legg på vaniljekrem. La bollene heve under et kjøkkenhåndkle i ca. 30 minutter.
Sett stekeovnen på 200 °C varmluft. Pensle bollene med egg, og stek dem midt i ovnen i ca. 12-15 minutter. La dem avkjøles, og strø gjerne på melis før servering.
OPPSKRIFTER
Boller og brød
Boller og brød
Boller og brød