Små valg i hverdagen gjør en stor forskjell når vi alle gjør de. Derfor deler vi tips, triks og oppskrifter som reduserer matsvinn hjemme på en effektiv, morsom og bærekraftig måte. På denne siden kan du se hvordan du blåser nytt liv i matrester eller gamle ingredienser. Vår guide for mindre matsvinn er full av praktiske tips og triks, samt innovative oppskrifter som hjelper deg med å planlegge og handle på en bærekraftig måte. Små handlinger kan gjøre en stor forskjell. La oss skape endringer sammen!
Er du klar for litt kjøkkenmagi? Vi hjelper deg med tips og triks som holder maten fersk, bidrar til kreative matplaner og forvandler rester til velsmakende retter.
60 % av matavfallet produseres i hjemmet, dette er heldigvis noe vi har mulighet til å endre på. Du kan blant annet redusere matsvinn ved å ikke å handle for mye, for eksempel ved å unngå å handle når du er sulten, og fokusere på det du trenger. Dette gjør at du også sparer penger og unngår impulskjøp. Du kan planlegge ukens måltider ved å lage en liten oversikt over hvor mye mat du må lage, hvem du skal lage mat til og hvilke ingredienser du trenger. Før du drar i butikken kan du bruke et par minutter på å sjekke hva du allerede har hjemme, og skrive en handleliste med det du faktisk trenger.
Hvordan vet du om mat virkelig har gått ut på dato?
«Siste forbruksdag»-datoer forteller når en matvare ikke lenger er trygg å spise. Disse bør brukes innen utløpsdatoen. «Best før»-datoer forteller bare når en matvare har best kvalitet, og sier ingenting om hvor trygg den er å spise! Mange matvarer kan fremdeles spises etter «best før»-datoen, så bruk øynene, luktesansen og smakssansen til å sjekke om den fremdeles kan spises.
Har du mat i kjøleskapet du ikke vet hva du skal bruke det til? Dr. Oetker har mange smakfulle oppskrifter som hjelper deg med å få mest mulig ut av ingrediensene dine. Ta en titt på noen av favorittene våre i denne guiden, eller søk etter «resteoppskrifter» på nettstedet vårt for å få flere ideer. Kanskje du finner en ny favorittrett!
Vi bruker så lite materiale som mulig i vår emballasje, og sørger for at materialene vi bruker er mest mulig resirkulerbare.
Å bruke resirkulerbar papiremballasje der det er mulig gjør det enklere for deg å resirkulere og bevege deg mot en mer bærekraftig fremtid. Alle våre pizzaesker består allerede av 70–80 % resirkulert materiale.
Når vi må bruke plast forsøker vi alltid å bruke resirkulerbar plast slik at avfallsmengden reduseres.
Vi vet det kan være vanskelig å forstå hvilke emballasjekomponenter som kan resirkuleres. Derfor jobber vi med merking på tvers av all emballasje for å gi tydelig informasjon om emballasjematerialer, slik at de kan skilles fra hverandre og kastes i riktig resirkuleringsdunk.
Sammen kan vi ta grep mot matsvinn. Visste du at 6–8 % av klimautslippene kommer fra mat som er kastet? Heldigvis har vi sjansen til å endre dette. La oss utforske ulike måter å se matrester på som en flott mulighet – fra å forhindre matsvinn ved å bruke ingredienser på nytt, til å gjøre gamle ingredienser til noe helt nytt.
I Dr. Oetker jobber vi med å minimere avfall – fra å bruke overflødig pizzadeig i nye partier, til resirkulering av osterester som havner utenfor pizzaen. Vi er alltid på utkikk etter muligheter til å minimere matsvinn slik at vi innen 2025 kan redusere vårt matsvinn med 25%.
Matrester gir muligheter. Enten du bestemmer deg for å blande, koke eller bake, har du muligheten til å gjøre for eksempel overmoden frukt til noe godt. Fra smoothies og syltetøy til søte bakervarer, et snev av magi på kjøkkenet kan gi nytt liv til gamle råvarer.
Vi garanterer at våre produkter er best inntil «best før»-datoen, men mange produkter er også gode å spise lenge etter denne datoen. Vi anbefaler imidlertid alltid å se, lukte og bruke sunn fornuft før du kaster mat.
Gi en godt moden banan nytt liv i en smakfull kake.
Se oppskriftenDet er mange måter vi alle kan implementere bærekraft i våre daglige gjøremål. På tvers av våre fem fokusområder – ernæring, bærekraftige ingredienser, minimalisering av avfall, klimahandling og inkludering – tar vi steg som, litt etter litt, utgjør en stor forskjell. Ved å samarbeide kan vi skape en bedre morgendag.
Vi beveger oss mot flere bærekraftige ingredienser, reduksjon av salt og sukker, flere plantebaserte alternativer og mer resirkulerbar emballasje.
Lær Mer